top of page
screenshot-2018-10-09-at-151618.png

Autel ADAS- Kalibratiesystemen

Moderne auto's zijn vaak uitgerust met ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), vanaf 2022 is het zelfs verplicht op iedere nieuwe auto in europa, welke in bepaalde verkeerssituaties ingrijpen. Deze ADAS systemen maken gebruik van camera’s, radars, lichtdetectie, elektromagnetische sensoren en ultrasound om gevaarlijke situaties te herkennen. Zodra een gevaarlijke situatie wordt waargenomen wordt de bestuurder gewaarschuwd of het betreffende ADAS systeem grijpt actief in. 


Om goed te blijven werken moeten ADAS systemen opnieuw gekalibreerd worden na het uitvoeren van een reparatie aan het voertuig. Het kalibreren is een uiterst nauwkeurig werk en kan alleen uitgevoerd worden met de juiste apparatuur. Eén van de systemen die hiervoor gebruikt kan worden is Autel MaxiSYS ADAS. Autel MaxiSYS ADAS is leverbaar als volwaardig pakket maar kan ook als uitbreiding op een ander MaxiSys aangeschaft worden.

screen-shot-2018-08-28-at-135301_1226x72
screen-shot-2018-08-28-at-135240_1206x93

De software van de Autel MaxiSYS ADAS is zo ingericht dat het voor iedereen mogelijk is om er mee te werken. Van het opbouwen van de opstelling tot het kalibreren van de ADAS-systemen wordt u stap-voor-stap door de procedures geholpen. Deze procedures kunnen per voertuig verschillen maar er wordt nooit verwezen naar handboeken. MaxiSYS ADAS geeft per voertuig specifieke instructies die u kunt opvolgen om de ADAS systemen te kalibreren. De software toont de instructies met afbeeldingen ter verduidelijking. Volg simpelweg de stappen van de MaxiSYS ADAS om het kalibratiebord, de nodige accessoires en het voertuig goed te positioneren. Op dit moment zijn de procedures alleen nog in de Engelse taal beschikbaar. De Nederlandse vertalingen zijn binnen enkele weken beschikbaar en kunnen in de vorm van een update geïnstalleerd worden.

adas setup.PNG

De Autel MaxiSYS ADAS opstelling bestaat o.a. uit een standaard kalibratiebord. Het voertuig wordt recht voor deze opstelling geplaatst waarna het kalibratiebord aangepast kan worden om alles te centreren. Plaats de verwisselbare accessoires die nodig zijn voor de werkzaamheden aan het betreffende voertuig. De MaxiSYS ADAS tablet geeft stap-voor-stap aan welke onderdelen waar geplaats moeten worden. Om de MaxiSYS ADAS te gebruiken voor het kalibreren van de ADAS systemen van het voertuig dient u met een aantal zaken rekening te houden. De opstelling moet binnen geplaatst worden op een rechte ondergrond.

Voor sommige werkzaamheden is ook goede verlichting nodig, schaduwen kunnen effect hebben op de kalibratie. Bij sommige voertuigen moeten er bovendien onderdelen tot wel 6 meter van het voertuig geplaatst worden waardoor er in totaal tot 10 meter aan werkruimte nodig kan zijn. Voor sommige ADAS systemen van het voertuig zijn specifieke meetpunten nodig voor het kalibreren terwijl dit bij andere ADAS systemen, zoals de naar voor gerichte camera’s, niet nodig is.

Als er geen meetpunten nodig zijn dan is de laatste procedure altijd een rijcyclus op een rechte weg met duidelijke markeringen. Deze dynamische kalibratie is vaak de enige methode voor het kalibreren van camera’s.
Radar sensoren worden over het algemeen statisch gekalibreerd, ofwel met meetpunten die rond het voertuig worden gepositioneerd. Ook bij statische kalibratie kan de laatste stap een test op een rechte weg met duidelijke markeringen zijn. Het voertuig moet dan op een aangegeven snelheid blijven rijden tot de MaxiSYS ADAS aangeeft dat de kalibratie voltooid is. De rijcyclus kan in theorie variëren van 5 – 30 minuten maar is in de praktijk vaak sneller afgerond.

123aklasse adas.PNG
bottom of page